Tervempi iho ja vähentää selluliittia

Saunominen virkistää ihoa ja voi vähentää selluliittia

Infrapunasaunominen lisää ihon verenkiertoa, joka on välttämättömyys kauniille iholle. Sisäinen hehku syntyy, kun ihon epäpuhtaudet syväpuhdistetaan. Ihon syväpuhdistus parantaa ihon kireyttä ja joustavuutta. Selluliitti on hyytelömäinen rasvan, veden ja jätetuotteiden seos, joka on juuttunut ihon alle. Infrapunasaunassa hikoilu auttaa puhdistamaan näitä kertymiä.


Infrapuna helpottaa solusarjoja

Tietoja hankalista selluliitista
Surkeat solusarjat

Kun puhumme selluliitista, tarkoitamme kumpumaista, niin sanottua appelsiini-ihoa, jota on pääasiassa reisissä, pohkeissa, lantiossa, tietyissä osissa takamusta, sekä joskus vatsassa ja käsivarsien sisäpuolella.

Selluliitti on bakteerien aiheuttama ihon side- ja rasvakudoksen tulehdus. Tässä tekstissä keskitytään ensimmäiseen selluliittityyppiin, ihon kuoppiin, joista monet ihmiset ja erityisesti naiset kärsivät. Ihomme koostuu kolmesta kerroksesta. Ylin kerros, orvaskesi, on erittäin ohut ja vettä hylkivä. Seuraava kerros, verinahka on paksumpi ja koostuu sidekudosverkosta, joka antaa iholle voimaa ja joustavuutta. Syvimmässä kerroksessa, ihonalaisessa kudoksessa, on ensisijaisesti rasvasoluja ja verisuonia. Tässä kerroksessa rasvat, nesteet, sokerit, proteiinit ja kemialliset aineet varastoidaan ja muutetaan.

Laihat ihmiset kärsivät myös selluliitista, vaikkakin se on enemmän ylipainoisten ongelma. Painon nousu aiheuttaa rasvasolujen koon kasvamisen, jolloin ne alkavat painaa verisuonia, mikä vaikuttaa verenkiertoon. Verisuonet heikentyvät, jolloin imusolujen kyky poistaa kuonatuotteita on heikentynyt samalla.

Matalampi verenvirtaus johtaa veden kerääntymiseen kudoksiin ja auttaa myrkkyjä ja jäämiä/kuonaa juuttumaan kehoon. Nämä kerääntymiset yhdessä turvonneiden rasvasolujen aiheuttaman paineen kanssa luovat ihon selluliittia tai appelsiini-ihoa.

Jos iho on ohut tai rasvakudoksen paine on korkea, ihon epäsäännöllisyydet näkyvät selvemmin. Naisilla on yleensä ohuempi iho kuin miehillä, ja siksi heillä on enemmän selluliittia.

Selluliittia on 3 tyyppiä

Sauna auttaa

Dermatologit ja asiantuntijat sanovat selluliittia oleva 3 eri tyyppiä.

  1. tyypin selluliitti tarkoittaa, että kuopat ovat näkyvissä vain ihoa puristaessa, mikä on merkki siitä, että vettä on kertynyt kudokseen. 2. luokassa appelsiini-iho on näkyvissä noustessa, koska vesi, rasva ja kuonatuotteet ovat rypistyneet kudokseen ja verenkierto on alkanut heikentyä. 3. luokassa selluliitit ovat näkyvissä myös makuulla, mikä tarkoittaa, että epäpuhtaudet ovat alkaneet muodostaa hyytelömäistä massaa, joka saa vähitellen tasaisemman konsistenssin.

Selluliitti on helppo tunnistaa kuopista, jotka asettuvat rasvakudoksen kohdalle. Muita ominaisuuksia ovat, että huono verenvirtaus tekee ihosta pehmeän, vaalean ja kuivan. Iho voi myös olla herkkä paineelle ja saatat huomata, että sairaiden alueiden ihon lämpö on alhaisempaa kuin muun kehon.

Miksi jotkut siitä vaikuttavat?

Tutkimuksissa on havaittu, että selluliitin syynä on pääasiassa huono verenkierto, epäterveelliset ruokavaliot, geenit ja hormonaaliset häiriöt. Monille naisille selluliitti alkaa muodostua jo murrosiässä, kun hormonit käynnistyvät, ja pahenevat sitten raskauden aikana. Monet kokevat myös, että e-pillerit vaikuttavat selluliitin kasvuun.

Vanhetessasi ihosi menettää osan joustavuudestaan, mikä puolestaan voi johtaa selluliitin lisääntymiseen. Muita syitä selluliitille voi olla, että kärsit häiriintyneestä veren ja imusolujen liikkeestä tai muista sairauksista, jotka vaikuttavat kehon verenkiertoon. Pääsyynä pidetään edelleen väärää ruokavaliota ja liikunnan puuttumista. Monilla meistä on istumatyö, mikä johtaa yhä enemmän selluliitin muodostumiseen.

Kuinka vähentää selluliittikuoppia?

Suurin osa voiteista ja salvoista, jotka lupaavat torjua selluliittia, asettuvat ihon pintaan, mutta koska selluliitin sijaitsee ihon alla rasvakudoksessa, niillä ei ole juurikaan vaikutusta.

Paras tapa vähentää selluliittia on elää ja syödä terveellisesti. Mitä enemmän käytät lihaksia ja treenaat, sitä kiinteämpi ihokudoksestasi tulee ja sitä enemmän rasvaa poltetaan. Mikäli sinulla ei ole aikaa käydä salilla, voit myös käyttää portaita hissin sijaan, jäädä pois bussista muutamaa pysäkkiä aikaisemmin, kävelet puoli tuntia päivässä tai kokeile infrapunasaunaa.

Liikunta voi auttaa vähentämään selluliittia

Kohtalainen ja säännöllinen liikunta vähentää selluliittia paremmin kuin epäsäännöllinen kova treenaaminen. Poltettaessa rasvaa on myös tärkeää tarkistaa ruokavaliosi ja aineenvaihdunta. Liian suuret määrät rasvaa, suolaa tai sokeria voi myös aiheuttaa selluliittia. Aineenvaihdunnan nopeuttaminen infrapunavalolla tulisi olla osa taistelusta selluliittia vastaan. 30 minuutin infrapunasaunomisella on osoitettu olevan positiivinen vaikutus selluliitin vähentymiseen, koska se lisää ihon verenkiertoa.

On myös lisättävä, että terveellinen ruokavalio, jossa on runsaasti tärkeitä vitamiineja ja ravintoaineita sisältäviä hedelmiä ja vihanneksia parantaa aineenvaihduntaa. Sinun tulee myös juoda tarpeeksi vettä kuonan puhdistukseen. Hieronta ja kuivaharjaus ovat myös hyviä keinoja lisätä verenkiertoa.

Nikotiini tekee ihosta vähemmän joustavan ja kimmoisan, sekä tekee kuopista suurempia. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi on selluliittia koitettava ehkäistä monella eri tavalla.


Hikinen saunaistunto