Mitä infrapunavalo on ja kuinka sitä käytetään saunassa?

Tietoa infrapunasäteilystä ja -valosta

Infrapunasaunoissa käytetään pitkäaaltoisia infrapunasäteitä, jotka kuuluvat tiettyyn valon spektrumiin.

Suurin osa auringon energiasta tulee infrapunan taajuusalueelta. Infrapuna on säteilyn muoto, joka lämmittää esineitä suoraan, ilman että ympäröivä ilma lämpenee. Ihmiset, eläimet ja kasvit imevät luonnollisesti infrapunasäteiden lämmön. Materiaalit ja nesteet voivat myös absorboida infrapunavaloa/ energiaa.

Olet todennäköisesti kokenut hiekan polttavan jalkojasi kuumana kesäpäivänä hiekkarannalla. Infrapunakuumennusaaltojen kyky kuumentua on selvä. Kun olemme suorassa auringonvalossa, tunnemme lämpöä, kun kehomme imee infrapunasäteitä. Mikäli aurinko menee pilveen, tunnemme heti hieman viileyttä. Tämä viileyden tunne ei johdu siitä, että ulkolämpötila laskee, vaan pilvestä, joka estää aurinkosäteitä pääsemästä käsiksi suoraan meihin. Pitkäaaltoinen infrapunavalo antaa meille kuumuuden tunteen.

Infrapunasäteet ovat valon/energian muoto, joka on näkymätön ihmissilmälle. Infrapunaa ei kuitenkaan saa sekoittaa UV-säteilyyn, joka voivat polttaa ja vahingoittaa ihoa.

Hiili-aalto, kiille-aalto, Vitae-valo, aallonpituudet

 

Kuinka infrapunalämpö syntyy saunoissa?

Meillä kaikilla on kokemusta näkyvästä valosta. Infrapunavalo on valon yksi osa-alue. Infrapunavalo on valon toiseksi pienin energian lähde, eikä sitä voi havaita paljaalla silmällä.

Sähkömagneettisen spektrin infrapunasäteet on jaettu 3 eri osaan sen aallonpituuden perusteella. Lyhytaaltoiset, keskipitkät ja pitkäaaltoiset infrapunasäteet.

Pitkäaaltoiset infrapunasäteet

Pitkäaaltoiset infrapunasäteet (FIR) tunnetaan myös säteilylämpönä, joka on yksi esineitä lämmittävä energian muoto. Lämmitys on eräänlainen prosessi, jota kutsutaan transformaatioksi. Vesimolekyylit ja orgaaniset aineet absorboivat helposti infrapunaenergiaa, koska niiden resonanssitaajuus seuraa jatkuvasti ja voimakkaasti samaa aallontaajuutta kuin infrapunavalo. Tällä tavoin säteilijä (lämmityselementti) ja vastaanottaja ovat samalla taajuudella.

Pitkäaaltoiset infrapunasäteet saunassa

Infrapunavalo on osa auringon lähettämää näkymätöntä valoa. Infrapunavalo antaa meille ihmisille, eläimille ja luonnolle lämpöä täällä maan päällä ja on siten ehdottoman välttämätön kaikelle elämälle. Infrapunasaunalle on ominaista, että käytetty valo tunkeutuu syvälle kehoomme ja lämmittää sitä sisältä. Infrapunasauna toimii siten suoraan vastakohtana perinteiseen saunaan. Infrapunavalo tunkeutuu syvälle vartaloon ja sen kudoksiin. Tämä lämpö tunnetaan pehmeänä ja mukavana.

Pitkäaaltoinen infrapunasäteily tunkeutuu orgaaniseen aineeseen syvemmälle, kuin esimerkiksi perinteisen saunan lämpöaallot. Infrapunahoito tarjoaa erittäin tasaisen lämmittävän vaikutuksen kehon sisälle ulkopuolen sijasta. Kun orgaanista ainetta kuumennetaan infrapunasäteillä (0,76-5 mikronia), pinta lämpenee sisäpuolelta. Sisäosan lämpeneminen tapahtuu hajottamalla lämpö pinnalta.

Suurin osa aurinkojen tuottamasta energiasta on infrapunavaloa. Ilmakehä läpäisee 7-14 mikronin infrapunasäteet. Maan lämmetessä se säteilee 7-14 mikronin infrapunasäteitä, jonka huipulla 10 mikronia. Meitä ympäröivät monet eri aallonpituudet, jotka leviävät ympärillemme. Jotkut taajuudet kulkevat meidän kauttamme, kun taas toiset heijastuvat pinnalle. Esimerkiksi näkyvän valon spektrit heijastuvat hyvin poispäin meistä, kun taas pitkän aallonpituuden omaavat radioaallot kulkevat vain kehomme läpi. Jotkut materiaalit absorboivat aallonpituudet, jolloin aallot kuumentavat sen. Kehomme ja muiden elävien orgaanisten materiaalien kannalta pitkäaaltoiset infrapunasäteet ovat elintärkeitä. Elämme ympäristössä, joka on täynnä pitkäaaltoisia infrapunasäteitä, joita kehomme vastaanottaa ja heijastaa samanaikaisesti. Ihmisen käsi säteilee infrapunaenergiaa 8-10 mikronin välillä. Tämä on myös perusta 3000-vuotiselle kiinalaiselle kättenpäällelaskemiselle, jossa näiden luonnollisten infrapunasäteiden parantavia vaikutuksia on käytetty.

Ihminen on 70-prosenttisesti vettä

Koska ihminen on 70-prosenttisesti vettä, on sillä suuri merkitys pitkäaaltoisien infrapunasäteiden monille positiivisille terveysvaikutuksille. Vesimolekyylin resonanssitaajuus on 9,4 mikronia ja pitkäaaltoisen infrapunasäteiden aallonpituudet ovat 7-14 mikronia. Esimerkkinä voit ajatella metallista kulhoa, jossa on vettä, kostuta käsi ja hiero kulhon reunaa avoimella kädellä, kuulet vaimean äänen ja näet, kuinka vesi rypistyy pinnalle niin, että se nousee hieman, tai ts. resonoi. Resonointi tapahtuu, kun vesikulholla sattuu olemaan sama resonanssitaajuus, kuin ulkoisen kohdistetun voiman taajuus. Tässä tapauksessa kädellä ja vesikulholla on sama taajuus.