Sauna on hyvä lihaksille ja nivelille

Infrapunasauna on hyväksi lihaksille ja nivelille

Infrapunasauna lämmittää kehoa suoraan, eikä säteilevä lämpö ole kuumaa. Infrapunalämpö tunkeutuu jopa 3 kertaa niin syvälle vartaloon, kuin perinteisessä saunassa. Lämpö yltää noin 4,5 cm syvyyteen kudoksiin ja niveliin, ja se on erittäin tehokas rentouttamaan jännittyneitä ja kipeitä lihaksia ja lievittämään jäykkyyttä ja kipua. Lihassäryn ja -jäykkyyden taustalla voivat olla luuranko- tai neuropatologiset ongelmat. Infrapunasauna on osoittautunut erinomaiseksi keinoksi lievittämään:

. Lihasongelmia, jäykkyyttä ja lihaskramppeja
. Kroonisia niveltauteja, reumaa, niveltulehduksia
. Jäykkyyttä hartioissa ja kaulassa
. Niskan retkahdusvammoja (Whiplash)
. Jalkojen ja käsien kylmyyttä
. Infrapunasauna auttaa kehon lämmittelyssä ennen fyysistä toimintaa

Reuma ja nivelkipu

Sauna lievittää reumaa

Nivelreuma on yleinen sairaus, josta kärsii noin 70 000 ruotsalaista vuosittain. Tämä tulehduksellinen sairaus koskee enimmäkseen keski-ikäisiä ihmisiä, mutta lapset ja nuoret voivat kärsiä niveltulehduksen erityismuodosta, jota kutsutaan nuorten krooniseksi niveltulehdukseksi. Naiset kärsivät nivelreumasta useammin, kuin miehet. Kuitenkin on myös monia muita sairauksia, jotka hyökkäävät niveliin. Nivelkipu voi olla sairaus itsessään, tai jonkin muun sairauden seuraus. Oireet voivat olla käsien ja jalkojen kivut, jäykkyys ja turvotus. Noin 50% kärsineistä voi sanoa tarkalleen, kun he huomasivat ensimmäiset oireet. Nivelreuman diagnosoimiseksi vähintään neljän oireen seuraavista seitsemästä tulisi esiintyä:

Turvotus vähintään 3 nivelalueella
Aamujäykkyyttä vähintään 60 minuutin ajan.
Lähimmän sorminivelen turpoaminen
Symmetrinen turvotus, ts. ei vain yhden käden turvotus
Reumaattiset kyhmyt.
Löydetty reuman aiheuttaja

Reuma tai reumaattiset sairaudet vaikuttavat pääasiassa liikuntajärjestelmään eli niveliin, lihaksiin ja luustoon. Mutta se ei ole kuitenkaan koko totuus. Reuma voi vaikuttaa kaikkeen silmien pienimmistä suonista kehon suurimpiin niveliin ja elintärkeisiin elimiin. Taudit voivat olla hengenvaarallisia tai yhtä lieviä kuin tavallinen kylmettyminen. Toisin sanoen, ei ole helppoa selittää, mikä reuma on ja mikä sen aiheuttaa. Nykyään tiedetään, että infrapunasauna lievittää reuman oireita.

Useimmat reumaattiset sairaudet ovat tulehduksellisia. Tämä tarkoittaa, että tulehdus on syntynyt, joko spontaanisti, tai esimerkiksi vamman tai infektion seurauksena. On myös reumaattisia tiloja, joissa tulehdusta ei löydy, mutta oireet voivat johtua muista syistä. Reumasairaudet jaetaan useisiin ryhmiin oireiden tai sairauden mekanismin mukaan. Samankaltaiset sairaudet ovat samassa ryhmässä.


Estää nivelkipuja ja nivelrikkoa

Tulehdus

Useimmat reumaattiset sairaudet ovat tulehduksellisia. Mitä tulehdus tarkoittaa? Tulehdusta voidaan kuvailla kuumana ja punaisena turvotuksena. Tulehdus itsessään sattuu ja on hankala, mutta se onkin itse asiassa kehoa suojaava mekanismi. Tulehdus on kehon reaktio yrittää korjata vamma. Loukkaantumisen voi aiheuttaa infektio, voimakas lämpö tai kylmyys, kemialliset aineet tai yleiset haavat.

Kun kudos vaurioituu, se ilmoittaa muulle keholle ja aivoille, mitä on tapahtunut. Aineita, jotka tuottavat signaaleja, kutsutaan sytokiineiksi. Signaalit kutsuvat kehon immuunijärjestelmän soluja, jotka ovat valkosoluja. Osa valkosoluista syö vieraita aineita ja kuollutta kudosta, muiden tehtävänä on ilmoittaa muille valkosoluille pääsystä hyökkäyspaikkaan. Kolmas tyyppi muodostaa ns. Vasta-aineita (immunoglobuliinit). Tämä on proteiinityyppi, johon kaikki mahdolliset hyökkääjät voivat juuttua, jolloin immuunijärjestelmät hyökkäävät niitä vastaan.

Tulehduksen merkkejä ovat kipu, punoitus, kuume, turvotus ja toimintahäiriöt. Punoitus ja kuumuus johtuvat siitä, että enemmän verta virtaa vauriokohtaan. Turvotus johtuu nesteen kerääntymisestä alueelle. Kipu johtuu hermokuiduista, kipureseptoreista. Tulehduksen merkkejä voidaan löytää vaihtelevassa määrin, eikä kaikkien tarvitse olla läsnä tulehduksen jatkumisen kannalta.


Autoimmuunisairaudet
Hoida autoimmuunisairauksia

Löytääkseen syyn tulehdukselle ilman näkyviä vaurioita, tulee tulehdusta tutkia

Monia reumasairauksia kutsutaan autoimmuunisairauksiksi. Nimi juontuu kreikan kielisestä sanasta "autos", joka tarkoittaa "itseä", jolloin valkosolujen (immuunijärjestelmä), on todettu hyökkäävän omia soluja ja kudoksia vastaan. Tämä tapahtuu suorina hyökkäyksinä kehon omiin soluihin tai soluihin kohdistuville vasta-aineille. Kun kehitetään vasta-aineita kehon soluja vastaan, kutsutaan näitä autovasta-aineiksi. Yksi mahdollinen immuunijärjestelmän itseen kohdistuneet hyökkäykset voivat olla, että kehon solujen pinnalla on aineita, jotka ovat samanlaisia kuin esimerkiksi bakteerien tai virusten pinnalla olevat aineet. Ruumis tällöin erehtyy ja hyökkää myös kehon omiin soluihin. Jopa miljoonalla ruotsalaisella on jonkinlainen reumaattinen sairaus, joista 1200-1500 heistä ovat lapsia tai nuoria, joilla on krooninen niveltulehdus. Useimmat reumasairaudet alkavat varhain 20-30 vuotiaana. Reumatismin yleisin muoto on niveltulehdus (nivelreuma), josta kärsii vajaat 100 000 ruotsalaista eli noin 1% väestöstä.
Taudin taustalla on monia syitä, joita ei kuitenkaa tiedetä. Koska taudin syytä ei tiedetä, ei sille myöskään ole parannuskeinoa. Infrapunasauna voi auttaa lievittämään taudin oireita, ja se on erittäin suosittu syvälämmittämien ominaisuuksiensa puolesta.