Puhdistaa kehon toksiineja

Infrapunasauna ja detoksifikaatio

Hiki kunnolla saunassa

Detoksifikaatio on sana, joka on yleistynyt vuosien varrella. Erilaisia detoksifikaatiomuotoja on ollut olemassa kaikkina aikoina, vaikka sitä ei olekaan kutsuttu samalla nimellä

Suomalaisilla ja turkkilaisilla on saunat, intialaisilla on hikikopit. Intialaisilla on AyurVeda, joka sisältää yrttiseoksia, höyrysaunan, öljyhieronnan, kielen raapimisen ja suolen puhdistuksen. Kiinassa voidaan lukea taolaisten pyhiä kirjoituksia toistuvasta paastoamisesta 3–14 päivästä, mikä johtaa pidempään elämään. Kreikkalaiset ovat käyttäneet yrtti- ja vesihauteita, kun taas tiibetiläiset ovat jo vuosisatojen ajan käyttäneet meditaatiota, hierontaa ja saunomista kehon puhdistamiseen. Verta imevien verijuotikkaiden siirto ja käyttö oli suosittu pitkään Euroopassa. Erilaisia vieroitusmuotoja on harjoitettu maailmanlaajuisesti tuhansien vuosien ajan.

Suuri kiinnostus vieroitushoitoon historiallisesti perustuu luultavasti koettuun hyvinvoinnin tunteeseen vieroitushoidossa, mutta myös huolenaihe erilaisista sairauksista, kun lääketiede ei ollut niin kehittynyt kuin nykyaikana ja haluttiin varmistaa jatkuva hyvä terveys.

Nykyään lääketiede on erittäin kehittynyttä. Ympäristömme näyttää hyvin erilaiselta. Riittää, että palaamme ajassa takaisin päin 60 vuotta, jolloin tuotettiin hyvin vähän kemikaaleja. Maailman kemian kokonaistuotanto on kasvanut vuoden 1950 seitsemästä miljoonasta tonnista vuodessa noin 400 miljoonaan tonniin vuonna 2005. Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö (OECD) arvioi, että maailmanlaajuisen kemiantuotannon arvo tulee kasvamaan 85% vuosien 1995 ja 2020 välillä. Nykyään yli 100 000 tehtaalla valmistettua kemikaalia on päivittäisessä käytössä maailmanlaajuisesti. 30 000 kemikaalia on saatavana EU:n markkinoilla. Näistä vain 5000 on testattu ja arvioitu niiden vaikutuksia terveydelle ja ympäristölle. Muista aiheista ei ole tietoa.

Epäpuhtaudet ja kemikaalit ovat kaikkialla

Ympäristön ja ruokavaliomme kehitys tekee myrkkyjen välttämisen ja epäpuhtauksien välttämisen mahdottomaksi. Nykypäivän ruokia jalostetaan tai kovetetaan paljon, jolloin ravintosisältö on alhaisempi. Ruoka sisältää transrasvoja, lisäaineita, torjunta-aineita, väriaineita ja säilöntäaineita. Suuri osa juomista ja ruoista tulee jonkinlaisissa muovisäiliöissä, mikä tarkoittaa, että olemme jatkuvasti alttiina ftalaateille (pehmitin).

On yleisesti tiedossa, että ilmassa on epäpuhtauksia pakokaasujen muodossa. Jokainen on todennäköisesti haistanut jotain "uutta", kuten auton, laukun, kenkien, tai huonekalujen kemikaalien hajun. Ilman ja ruoan lisäksi useimmissa tuotteissa ympärillämme on vaarallisia kemikaaleja. Joitakin esimerkkejä ovat ihonhoitotuotteet, vaatteet, kosmetiikka, maalit, muovituotteet, puhdistusaineet, painovärit, pesuaineet jne. Lista on pitkä. Tehtaalla valmistettuja kemikaaleja löytyy melkein kaikesta mitä käytämme.

Ympäristömyrkyt

Ympäristömyrkyillä tarkoitetaan myrkkyjä, joilla on kielteisiä vaikutuksia ympäristöön luonnossa. Ympäristömyrkyt vahingoittavat organismien toimintaa. Useat toksiinit ovat erittäin vakaita, ts. ne eivät hajoa tai hajoa hyvin hitaasti. Ympäristömyrkyt voivat olla rasvaliukoisia/lipofiilisiä, jotka varastoituvat ja kerääntyvät organismien rasvoihin ja rasvakudoksiin. Muut myrkyt sitoutuvat proteiineihin.

Ympäristömyrkyt voidaan jakaa moniin eri ryhmiin, kuten raskasmetallien (kadmium, elohopea, lyijy), orgaanisiin yhdisteisiin (klooriyhdisteet kuten Freon, bromiyhdisteet palonestoaineina alkyylifenoleihin tekstiilien pehmittiminä), sekä keinotekoisiin ympäristömyrkkyihin (ihmisen luomiin).

1940-luvun verikokeet osoittavat, että ennen toista maailmansotaa ihmisten veressä ja kudoksissa ei ollut juuri lainkaan toksiineja tai epäpuhtauksia. Nykyään verikokeet kertovat toista. Kaikilla maan päällä olevilla ihmisillä on elimistössä orgaanisten toksiinien ryhmästä jäämiä ympäristömyrkkyjä.  

Nämä toksiinit ovat yleensä rasvaliukoisia ja tämän avulla ne voivat levitä nopeasti ravintoketjussa, säilyvät kehossa ja kasvavat ihmisten ja eläinten rasvakudoksessa.

Orgaaniset aineet leviävät maailmanlaajuisesti ja kertyvät kylmemmille alueille, mikä aiheuttaa myrkkyjen kerääntymisen napa-alueille. Myrkyt lisääntyvät myös äidistä lapseen. Tämä on vaikuttanut inuiittien vastasyntyneisiin, jotka ovat saaneet rintamaidosta erilaisia myrkkyjä.


Keho on uskomaton

Ihmiskeholla on hämmästyttävä kyky puhdistaa itseään. Tämä tehtävä on jaettu viiteen elimeen. Ensimmäisessä vaiheessa kuvaamme neljää näistä elimistä.

 

  1. Keuhkot ovat elimet, jotka altistuvat eniten ilman epäpuhtauksille. Henkitorven kautta ilma johdetaan keuhkoihin 0,5mm halkaisijaltaan olevaan keuhkokäytävän ja 0,1-0,2mm halkaisijaltaan oleviin keuhkorakkuloihin. Keuhkot koostuvat pääasiassa keuhkorakkuloista. Jokaista keuhkorakkulaa ympäröi erittäin hieno haaroittunut verisuoniverkko. Hengitettäessä keuhkot ovat täynnä happea ja ilmaan johdettavia ympäristömyrkkyjä. Keuhkoissa käy hiilidioksidia ja myrkyllisiä aineita, joka kerta kun hengität. Kaasut imeytyvät solumembraanin läpi, josta se suodatetaan veren mukaan ympäri kehoa.
  2. Munuaiset säätelevät kehon pH:ta, nestetasapainoa ja kalsiumaineenvaihduntaa. Munuaisen toiminnallinen perusyksikkö on nefroni. Jokaisessa munuaisessa on noin miljoona nefronia. Näitä voidaan pitää pieninä puhdistusasemina. Vaikka munuaisten paino vastaa vain noin 0,5% organismin kokonaispainosta, ainakin 20-25% verenkierron hetkellisestä tilavuudesta virtaa niiden läpi. Tunnissa koko kehon veri voi kulkea munuaisten läpi melkein kaksikymmentä kertaa. Munuaisissa veri suodatetaan yhdessä kuonatuotteiden, lääkkeiden ja toksiinien kanssa. Munuaisten kautta erittyminen on kehon tärkein menetelmä vesiliukoisten kuonatuotteiden vapauttamiseksi. Noin 0,1% suodatetusta verestä muuttuu virtsaksi.
  3. Suolistossa prosessoidaan noin 25 000 kiloa ruokaa ihmisen elinaikana, jonka aikana elin on pääasiassa kohtaamassa allergeenisia aineita ja ympäristömyrkkyjä. Mahan ja suolen limakalvo on 200 kertaa suurempi kuin koko kehon pinta ja siten herkkä myrkkyaltistukselle. Ohutsuoli on tärkeä kanava jäämien ja kuonatuotteiden imeytymiseen ruuansulatuksen jälkeen. Suoliston rooli vieroitusprosessissa on erittäin tärkeä. Epätasapainossa oleva suolistofloora vähentää nopeutta, jolla normaalit määrät toksiineja voidaan poistaa mahan ja suoliston kautta.  
  4. Maksa on ylivoimaisesti kehon suurin rauhanen, joka painaa noin 1,5 kiloa. Yleensä maksa on jaettu kahteen lohkoon, joissa oikea on useita kertoja suurempi kuin vasen (hienostuneemmassa jaossa se koostuu neljästä lohkosta). Veri pumpataan maksan läpi ja altistetaan entsyymeille (mukaan lukien sytokromi P450) kemikaalien ja kuonatuotteiden sitomiseksi ja poistamiseksi. Maksa tuottaa sappea. Maksan alapinnan keskellä on maksakanava, maksakanavaan sappirakko sulkeutuu sappirakon kautta. Tässä kuljetetaan sappea, joka varastoidaan sitten sappirakon sisään. Sappirakon varastoitu sappi kuljetetaan pohjukaissuoleen, missä sappi nostaa pH:ta ja auttaa pääasiassa rasvojen sulamisessa. Jotkut maksan verestä puhdistamat aineet tyhjentävät sen sapen mukana (ulosteen kanssa). Maksa hoitaa myös useimmat veressä mahdollisesti olevat toksiinit, kuten etanolin ja lääkkeet.

Kehon puhdistusasemat.

Olemme tässä kuvanneet neljää kehon viidestä puhdistusasemasta, hyvin yksinkertaisin sanoin. Yllä mainituista elimistä pääasiassa maksa, munuaiset ja suolisto kohtaavat myrkkyjä, mutta myös iho. Keho vieroittuu päivittäin, kunhan se on hyvässä kunnossa. Joskus kuitenkin ilmenee ongelmia ja kehoon pääsee enemmän myrkkyjä kuin itse vartalo voi poistaa. Myrkyt voivat tulla solujätteistä, joita pahentavat stressi, huono ruokavalio, sairaudet, työympäristöt (jalostamot, kemiantuotanto, palomiehet jne.), reseptilääkkeet, tupakointi, alkoholin huumeiden liiallinen käyttö, sekä unettomuus jne. On olemassa monia erilaisia suosituksia siitä, kuinka kehon puhdistusprosesseja voidaan parhaiten tukea ja optimoida. Kuinka puhdistamme munuaiset, suolen ja maksan puhdistukset. Valittavana on useita vaihtoehtoja yksinkertaisista vinkeistä yksityiskohtaisempiin detox-parannuskeinoihin.

Yksittäisten oireiden ja ongelmakuvien perusteella on tärkeää tutustua erilaisiin suositeltuihin vieroitushoitoihin ja löytää lähestymistapa, joka tuntuu parhaalta itsestä.

 Solua voidaan verrata pienoiskoossa olevaan ihmiseen. Solu hengittää, syö ja tuottaa jätettä, joka aiheuttaa ihmiskeholle tarpeen hengittää, syödä ja hävittää jätteitä.

Kehon viides puhdistava elin on iho
( Lat. cutis ja kreikka. derma)

 

  1. Iho on kehon suurin ja raskain elin. Ihmisen iho painaa normaalisti neljästä viiteen kiloa ja ihonalaisen kudoksen rasvakerroksen mukana ollessa paino voi olla viidesosa kokonaispainosta. Aikuisen ihoalue on 1,5–2 neliömetriä.

Iholla on useita ominaisuuksia; se suojaa alla olevia kudoksia, säätelee kehon lämpöä, ja siinä on tunto, sillä on verivaranto ja se on erityselin. Lisäksi iholla tuottaa D-vitamiinin esiasteen

Iho on jaettu kolmeen kerrokseen

Orvaskesi on ihon uloin kerros. Sen paksuus vaihtelee kehon eri osissa. Alueilla, joissa kuluu paljon ihoa, esimerkiksi käsi- ja jalkapohjissa on paksu orvaskesi. Se voi olla paksumpi, kuin yksi millimetri. Ohuin iho on ylävartalon päällä. Äärimmäiset solukerrokset muodostavat suojaavan kuollun sarveiskerroksen. Sarveiskerros on rasvamaisten rauhasten peitossa. Veden ja vesiliukoisisten aineiden on vaikea kulkea ihon läpi, rasvaliukoisille tämä on paljon helpompaa. Rasvaliukoiset aineet, kuten steroidihormonit ja jotkut myrkylliset kaasut voivat aiheuttaa yleisiä oireita, vaikka ne ovat jo olleet kosketuksissa ihon kanssa. (Steroidihormonit ovat sukupuolihormoneja, kuten testosteroni ja estrogeeni, joissa kolesteroli on rakennuspalikka. D-vitamiini on myös kolesterolin muodostama steroidihormoni.) Orvaskedessä ei ole verisuonia, ja se johdetaan diffuusion avulla alla olevista ihonkerroksista.

Dermis sijaitsee orvaskeden alla. Tämä kerros on puolen ja kolmen millimetrin paksuinen ja paksuin se on selässä. Raja kahden ihokerroksen välillä on aallotettu. Verinahka koostuu sidekudoksesta, joka sisältää runsaasti proteiinikuituja kollageenia ja elastiinia. Siksi verinahka on, sekä vahva, että joustava. Iän myötä elastisten kuitujen määrä vähenee ja iho muuttuu sen vuoksi löysäksi ja ryppyiseksi. Verinahalla on paljon verisuonia. Nämä verisuonet osallistuvat kehon lämmön säätelyyn. Kerroksessa kiertää 5-10 kertaa enemmän verta, kuin sen tarve vaatii. Iho toimii siten myös verivarantona. Shokissa (adrenaliinivaikutuksen kautta) veri siirtyy ihosta sisäelimiin (aivot, sydän). Kalpea iho on yksi tärkeimmistä shokin oireista. Verinahan verenkierto on tärkeä oikean lämpötilan ylläpitämiseksi. Kylmässä verisuonet supistuvat siten, että vähemmän verta kiertää ihon läpi. Tällöin vähemmän lämpöä säteilee kehosta. Viileässä ympäristössä ja levossa kulkee 200-350 ml verta ihon läpi minuutissa. Kun iho on lämmin, se muuttuu punaisemmaksi, jolloin enemmän verta kiertää laajentuneissa verisuonissa. Se antaa lämmön poistua kehosta ja jäähtyä. Lämpimässä minuutin aikana kiertävä verimäärä voi olla jopa 3,5 l. Nahan iho sisältää imusolmukkeita, aistielimiä, hermoja, hiusrakkuloita, talirauhasia ja hikirauhasia.

Subcutis on ihon alin kerros. Näiden kahden ihokerroksen välillä ei ole selkeää rajaa. Ihonalainen kudos koostuu huokoisesta sidekudoksesta ja monista rasvasoluista. Ihonalaisen kudoksen keskimääräinen paksuus on laihalla henkilöllä 2-10 millimetriä. Lihavalla yksilöllä ihonalainen rasvakudos voi olla lähempänä 10 cm:n, esimerkiksi vatsassa ja lantion ympärillä.

Kehoon keuhkojen tai ruuansulatuselinten kautta kulkevat myrkylliset aineet kuljetetaan veren ja imusolmukkeiden kautta. Ne varastoidaan rasvakerroksiin ihonalaisessa kudoksessa, kunnes se erittyy huokosten läpi. Orvaskeden ulkokerros koostuu tiheästi pakatuista soluista, mutta on silti huokoinen. Veden ja vesiliukoisten aineiden on vaikea kulkea orvaskeden läpi, rasvaliukoiset aineet kulkevat siitä läpi paljon helpommin. Rasvaliukoiset aineet, kuten steroidihormonit ja jotkut myrkylliset kaasut, voivat aiheuttaa yleisiä oireita, vaikka ne ovat jo olleet kosketuksissa ihon kanssa. On selvää, että kehon rasvakudoksiin kertyy paljon toksiineja. Paras tapa kiertää tämä on hikoilu. Vieroitushoidot, joihin sisältyy sauna, ovat olleet olemassa kauan. Perinteiset saunoissa vartalo pysyy lämmitetyssä tilassa, jossa lämpimän ilman on tarkoitus lämmittää ihoa ja siten aloittaa kehon hikoilu alentamaan kehon lämpötilaa. Kuumissa tiloissa pysyminen voi olla ihmisille vaikeaa. Ihmisille, joilla on jonkinlainen sydänongelma tai korkea verenpaine ei välttämättä edes suositella saunaa.

Infrapunasaunassa hyödynnetään infrapunalämmitystä

Mitä infrapunasäteet ovat? Infrapuna on täysin vaaraton, eikä sillä ole mitään tekemistä ultraviolettisäteilyn (joka auringonpistoksen ja voi vahingoittaa ihoa) tai radioaktiivisen säteilyn kanssa. Sana säteily voi helposti antaa negatiivisen mielikuvan, mikä se ei ole lämmön säteilyn tapauksessa.

Lämpösäteily on yksinkertaisesti energian muoto, joka lämmittää esineen suoraan prosessissa, jota kutsutaan muunnokseksi (tapahtuu lämmön muunto / siirto). Tämä lämmitys tapahtuu ilman, että ympäröivä ilma on lämmitetty. Infrapunaenergiaa kutsutaan säteileväksi lämmöksi. Ilmakehässämme on "ikkuna", joka on avoin IR-säteilylle aallonpituudellaan 7-14 päästäkseen maan pinnalle. Kun maata sitten lämmitetään, maa säteilee 7-14 mikronia huipulla 10 mikronia. Infrapunasäteilyä, jonka maa lähettää pois kutsutaan maanpäälliseksi säteilyksi

Omat kehomme säteilevät infrapunaenergiaa ihomme läpi 3-50 mikronin aallonpituudella. Pääasiassa kuitenkin 9,4 mikronin aallonpituudella. Kämmenemme lähettävät infrapunasäteilyä 8-14 mikronin tasolla. Käsien päällekkäinasettaminen on 3000 vuotta vanha perinne. (mikronia = aallonpituuksien lukumäärä per cm -1)

Perinteistä saunaa lämmitetään kiertoilmaperiaatteella

Infrapunasäteilyä kutsutaan usein säteilylämmöksi. IR-säteily ja lämmön säteily eivät kuitenkaan aina ole samoja, kaikki säteilyn kautta tapahtuva lämmönsiirto ei ole infrapunasäteilyä. Perinteisen saunan perinteinen kiuas lämmittää huoneilmaa. Lämmitetty ilma nousee kiukaan yläpuolelle. Yläosa lämpenee ensin, mutta jäähtyessään lämmin ilma vajoaa seinää pitkin ja virtaa lattiaa pitkin takaisin kiukaaseen, jossa se lämmitetään uudelleen. Saunassa ilma on siis lämpimämpää, kuin esimerkiksi seinät ja lauteet.

Veden merkitys

Vesi on kaiken elämän edellytys. Kehomme on noin 70% vettä ja suurin osa syömästämme ruuasta sisältää noin 70% vettä. Kaikki kehon nesteet sisältävät vettä. Veri on noin

90% vettä. Vettä löytyy koko kehosta, sekä solujen sisältä, että ulkoa. Vesi on avain kaikkiin ruumiintoimintoihin. Vesi kuljettaa ravintoa kaikkiin soluihin ja kuljettaa niiden aineenvaihdunnan yhteydessä muodostuneet jätetuotteet. Vesi säätelee kehon lämpötilaa myös hikoilemalla.

Vedellä kehossamme on suuri merkitys infrapunasäteilylle ja sen vieroittavalle vieroitusvaikutukselle.

Miksi vesi on niin tärkeä? -2730 asteen lämpötilassa absoluuttisessa nollapisteessä kaikki atomit ovat täysin paikallaan. Vaikka molekyylit ovat sitoutuneet toisiinsa, eivät ne ole täysin paikallaan. Molekyylit värähtelevät tiettyjen asemiensa ympärillä, niillä on lämpöliike. Mitä korkeampi lämpötila, sitä suurempia lämmönliikkeet ovat. Jos lämmität jäätä, lämpö lisää liikettä. Se torjuu veden molekyylien välistä vetovoimaa. Sulamispisteessä lämmönliikkeet muuttuvat niin voimakkaiksi, että molekyylit voivat alkaa liueta toisistaan, jolloin muodostuu nestemäistä vettä. Lämmön lisääminen vesimolekyyleihin lisää vesimolekyylien liikettä ja vaikuttaa molekyylien väliseen vetovoimaan.

Infrapunavalon merkitys

Vesi imee valoa. Sähkömagneettisen (väri) asteikon infrapunasegmentti sijaitsee punaisen näkyvän valon alapuolella. Infrapunavalo on aurinkoenergian (tai keinotekoisen lähteen) valoenergian spektri, mutta pidentyneiden aallonpituuksiensa vuoksi ihmisen silmä ei näe sitä ultraviolettisäteinä. Sekä näkyvässä valossa, että infrapunavalossa vesimolekyylin värähtelytila aiheuttaa imeytymisen. Sinistä valoa absorboituu hyvin vähän, kun taas punaista valoa absorboituu noin 3 kertaa enemmän. Infrapunasaunassa muodostuva pitkäaaltoinen infrapunasäteily vastaa mahdollisimman tarkasti kehon omaa säteilyenergiaa. Tämän ansiosta voimme absorboida jopa 93% kehon infrapuna-aalloista. Kaikki ihmiset lähettävät ja vastaanottavat pitkän aallon infrapunasäteitä 6-20 mikronin välillä. Aaltojen edullisin pinta-ala ihmisille on 7-14 mikronin välillä. Näiden elintärkeiden säteiden, on osoitettu tuottavan useita positiivisia vaikutuksia kehossa. Tämä väli vastaa hyvin vesimolekyylin 9,4 mikronia.

Pitkäaaltoisten infrapunasäteiden lämpö voidaan absorboida helposti kehossa läsnä olevalla suurella määrällä vesimolekyylejä. Kun säteet kulkevat ihon läpi, se siirtyy valoenergiasta lämpöenergiaan. Kehoa lämmitetään sisältä päin. Kun kehon lämpötila nousee, vartalo reagoi joutuessaan jäähtymään. Hiki on osa kehon jäähdytysjärjestelmää ja on elintärkeää, koska meidän on säädettävä kehon lämpötilaa. Kun hiki asettuu iholle, sen kuivumiseen/haihtumiseen tarvitaan paljon lämpöenergiaa. Tämä energia otetaan kehosta, joka pitää sen viileänä. Yleensä ihminen hikoilee puoli litraa nestettä päivässä. Useita litroja voidaan hikoilla kovalla treenillä ja korkeissa lämpötiloissa. Pitkäaaltoiset infrapunasäteet aiheuttavat vesimolekyylien hajoamisen, vesiklusterit (veden molekyyliketjut) pienenevät ja muodostavat kuusikulmaisen kuvion. Tämän yhteydessä vapautuu kuonatuotteita, joita elimistö ei ole onnistunut välittömästi hävittämään. Näitä ovat muun muassa monet rasvaliukoiset ja kehon rasvakudoksessa olevat ympäristömyrkyt. Kun vartalo imee infrapunasäteilylämpöä, lämmittää tämä tapahtuma kehoa erinomaisesti, jolloin ihminen alkaa hikoilla. Verrataan perinteisiä saunoja infrapunasaunoihin, Yhdysvaltojen tutkimukset ovat näyttäneet, minkä verran poistuu vettä ja kuona-aineita eri saunoissa;

Infrapunasauna                          Perinteinen sauna

80% vettä                                       97% vettä

20% myrkkyjä                             3% myrkkyjä

Kehoon kertyneet toksiinit ovat usein syy moniin terveysongelmiin. Kuten olemme edellä kuvanneet, vartalo on todella hämmästyttävä. Keho osaa hoitaa itse itseään. Kuitenkin, kun kehon signaalit tai näkemyksemme saa meidät ymmärtämään, että meidän parannettava elämäntyyliä. On tärkeää löytää harmonia oikean ruokavalion kanssa, jotta toksiinit poistuvat säännöllisesti (nikotiini, alkoholi) ja mahdollisuuksien mukaan tarkistaa, mille henkilölle altistuu työympäristössään ja kotonaan. Ympäristömme kehitys ja nykypäivän eläminen ovat luoneet tarpeen kehon autettuun detoksifikaatioon. Lisääntyneet ei-toivottujen aineiden ja uusien ei-toivottujen toksiinien määrät, sekä ruokavaliossamme, että ympäristössä ovat lisänneet ihmisten kiinnostusta olla puhdas sisältäpäin

Yksi avustaa kehon detoksifikaatiota on saunoa infrapunasaunassa. Luxwayn infrapunasauna tukee kehon detoksifikaatiota. Toivotamme teille onnea terveellisempään tulevaisuuteen.