Saunan sähkökiukaiden teholaskenta

Valitse oikea kiuas!

Välja rätt bastuaggregat

Sähkökiuas on iso osa saunasi sisustusta, osittain on tärkeää, että se on sovitettu saunan kokoon ja samalla se on mahdollisuus antaa saunallesi oma luonteensa, laaja valikoima, on vain valittava sinulle parhaiten sopiva kiukaan tyyli.

Kiuas on saunan sydän

Täältä löydät erilaisia pintoja, värejä ja muotoja klassisesta kiukaasta aina pisaran muotoiseen kiukaaseen, jossa kiviarkku on kokonaan näkyvissä. Saunan kiukaiden joukossa on itsestäänselvyys hyvä toiminta ja korkea laatu, jonka tavoitteena on luoda sinulle paras saunakokemus pitkäksi aikaa.

Sähkökiukaiden tehontarpeen valinta (kW)

Kuutiometrimäärä (m 3) on perusteena sille, kuinka monta kilowattia saunatila vaatii.

Ohjearvo on 1 kW = 1,3 m 3 ( saunasi kuutiometrien määrä / 1,3 = kiukaan tehoon sovitettava kuutiometrien määrä)

Lisätekijöitä saunan kiukaan laskennassa

Saunasi kuutiometritilavuutta voi olla tarpeen laskea, koska tehontarpeeseen vaikuttavat mm. seuraavat tekijät:

- Saunan pinnat , jotka koostuvat lasista, betonista tai laatoista, tehontarve kasvaa ja saunasi tilavuus kasvaa 1,2:lla.

Saunan tilavuus x 1,2 = uusi laskettu kuutiometrien määrä / 1,3

Jos saunassa on suuria materiaalipintoja, jotka vaikuttavat tehontarpeeseen, voidaan tehdä lisälaskelma alla olevan mukaisesti.

Jokaista saunassa olevaa laattojen, lasin tms. neliömetriä(m2) kohden lisätään saunan todelliseen tilavuuteen 0,5 kuutiometriä(m3).

Lasiseinien tai eristämättömien seinien neliömetriä(m2) kohti, jotka ovat talon ulkopuolelle päin, lisätään saunan todelliseen tilavuuteen 1 kuutiometri(m3).

Onko sauna riittävästi eristetty?

On tärkeää, että saunan seinät ja erityisesti katto on hyvin eristetty. Jos eristystä ei ole, saunan tilavuutta on lisättävä 1,5 m3

Saunan tilavuus x 1,5 = uusi laskettu kuutiometrien määrä / 1,3 m 3

(Yllä olevat laskelmat koskevat yksityissaunoja)

Miten saat parhaan saunan?

Älä valitse sähkösaunan kiukaaseen liian suurta tehoa. Ylisuuri kiuas voi aiheuttaa sen virheellisen toiminnan. Kiukaan tehtävänä on asettaa kiuaskivet lämmitettäväksi lämmönlähteeseen (kiukaan keloihin). Saunan hyvä lämmitys perustuu siihen, että kiukaan on työskenneltävä pidemmän aikaa lämmittääkseen kivilehden. Jos valitset tilaan nähden liian suuren tehon, saat kuivan ja kuuman saunan, koska kiuas työskentelee liian lyhyen aikaa lämmittääkseen kivet. "Kylvynheitossa" kivien päälle kaadetaan vettä ämpärillä, jos kivet ovat todella kuumia, vesi haihtuu ja saunan kosteus kasvaa. Jos valitset kiukaan, jossa on liian suuri teho, sauna kuumenee nopeasti, kun lämpötila on saavutettu, kiuas sammuu ja toimii sen jälkeen lyhyemmän aikaa. Tämä voi johtaa siihen, että kiuasallas jäähtyy, ja saunaa heitettäessä vesi ei haihdu tehokkaasti, jolloin sauna on kuuma ja kuiva.

Miten löydätparhaan saunan?

Vain sinä itse tiedät, miten saunassa pitäisi olla, jotta saisit parhaan nautinnon, mitään annettuja sääntöjä ei ole olemassa. Liian kuiva sauna ei ole miellyttävä kokemus useimmille ihmisille, ja kiinnostus on siirtymässä kohti kosteampia saunoja.

Saunan tavallinen lämpötila on 70-90 astetta C.

Mutta minkä saunan kiukaan valitsisin?

Tietoa Narvin kiukaista

Hyviä ja erittäin luotettavia saunan kiukaita on suomalainen Narvi, jolla on laaja valikoima sekä pienemmälle saunojalle että suuriin asennuksiin kylpylöihin, uima-altaisiin yms. Narvi on tyylikkään näköinen ja klassinen saunan kiuas, jota arvostetaan paljon. Narvi-tuoteperheestä löydät ohjauksen suoraan kiukaan kautta tai ulkoisella ohjauspaneelilla, joka voidaan asentaa sopivalle pinnalle saunan ympärille.

Tietoa Sawo-kiukaista

Jos haluat sekä laatua että alhaisempaa hintaa, meillä on esimerkiksi SAWO, jossa yhdistyvät sekä alhainen hinta että korkein laatu, Sawo on Narvin tavoin suomalainen yritys, jolla on monen vuoden kokemus. Viime vuosina SAWO on nostanut muotoilua monilla uusilla saunan kiukailla, mutta silti halvemmalla hinnalla. SAWO on ajatellut myös paloturvallisuutta "torni"-kiukaidensa osalta, sillä ne voidaan asentaa suoraan saunan seinää vasten, mikä tekee kiukaista tilaa säästäviä.

Saksalaisista EOS-kiukaista

EOS on Keski-Euroopan suosikki, kun kyse on kiukaista, joissa yhdistyvät ainutlaatuinen muotoilu ja toiminnallisuus. EOS Werke, kuten yritystä kutsutaan, valmistaa kiukaat Saksassa ja valvoo tuotantoprosessia erittäin tiukasti, jolloin laatupuutteita ei voi esiintyä. EOS julkaisi juhlavuoden mallinsa 2 vuotta sitten ja täysin ainutlaatuisella muotoilulla, mutta tuotanto on rajoitettu erä. Jos haluat juhlavuoden laitteen, naapurilla ei luultavasti ole samaa laitetta muutaman vuoden kuluttua. EOS maksaa yleensä pennin enemmän kuin muut saunan kiukaat, mutta saat jotain täysin ainutlaatuista.

Huumin tippasaunan kiukaasta.

Huum on saunan kiuas omassa luokassaan. Pisaran tai kuten jotkut sanovat munan muotoinen. Huumin kiuas asennetaan suoraan seinään ja siinä on suuri kiviarkku, joka tekee siitä hyvin ainutlaatuisen näköisen siellä missä se istuu seinällä. Huum on voittanut Reddot-palkinnon-2015 modernin muotoilunsa ja älykkään ohjaustoimintonsa ansiosta. Puhelimesi sovelluksella ohjattava kiuas voidaan kytkeä päälle toimistolla tai autossa kotimatkalla, jolloin sauna on kuuma ja valmis saunomista varten milloin tahansa. Huumin ulkonäkö tulee luonnon omasta muodosta pisarana.

Tietoa Tylön kiukaista.

Tylön tuotteita on valmistettu Ruotsissa jo 100 vuoden ajan. Tuotanto tapahtuu tänäkin päivänä Halmstadissa. Tylön kiuas on tekniikkaa, laatua ja turvallisuutta, jotka ovat tehneet yrityksestä sen, mikä se on tänään. Tylön laajasta valikoimasta löytyy erilaisia valmiita saunahuoneita ja höyrysaunoja niin yksityis- kuin ammattikäyttöönkin. Jos omistat Tylö-tuotteen, olet varmistanut laadun tulevaisuutta varten.