Saunan käytön aiheuttamat sähkömagneettiset kentät (EMF)

Sähkömagneettisia kenttiä koskevat tosiasiat

Elektromagnetiska fält

Sähkömagneettisten kenttien vertailu (EMF)

Luxwayn "Carbon Wave" - lämmittimien matalataajuinen sähkömagneettinen kenttä on 0,2-0,3 µT (50 Hz:n taajuudella) lämmityspinnalla ja 50 %:n pudotus vain 8 cm:n etäisyydellä.

Luxway "Mica Wave" -lämmittimen matalataajuinen sähkömagneettinen kenttä on 0,5-0,7 µT (50 Hz:n taajuudella) lämmityspinnalla ja 50 %:n pudotus vain 8 cm:n etäisyydellä.

Luxway "Vitaelight" -lämmitin on tehokkaampi lämmitin, joten kun se on maksimiteholla, se tuottaa sähkömagneettisen kentän, joka on 50 Hz:n taajuudella 0,3-0,8 µT lämmityspinnalla ja 50 %:n pudotus vain 12 cm:n etäisyydellä (tämä pienenee puoleen, jos lämmitintä käytetään normaalilla 70 %:n teholla).

Vertailukohtana on seinässä oleva virtajohto, jonka kenttä on noin 1-1,5 µT 50 Hz:n taajuudella mitattuna seinän ulkopuolelta ja 50 %:n pudotus 15 cm:n etäisyydellä, ja nämä johdot ovat ympärilläsi koko ajan. Kodin tuotteet, jotka tuottavat voimakkaimpia sähkömagneettisia kenttiä: pistorasiat noin 0,5-0,8 µT, hiustenkuivaaja 8-25 µT (5 minuutin hiustenkuivaus vastaa useiden tuntien oleskelua Luxwayn infrapunasaunassa), matkapuhelimet 0,2-0,5 µT, liesi ja uuni 10-20 µT ja useat muut kotitaloustuotteet, erityisesti ne, jotka saavat virtansa vaihtovirtamoottorista. Sähkömagneettisen kentän voimakkuus kotonasi tai toimistossasi, jolle altistut päivittäin pitkän aikaa, on keskimäärin 0,11 µT eli 1,1 mG. Lentokoneessa altistut noin 5 µT:n kentälle.

EMF:n mittaaminen

Kun mittaamme sähkömagneettisia kenttiä, mittaamme 2 cm:n etäisyydeltä itse kiukaasta (istuimen pinnasta) koko kiuaspinnan keskiarvon saunomisen aikana. Useat valmistajat, jotka väittävät, että heidän infrapunasaunansa ovat lähes sähkömagneettisista kentistä vapaita, mittaavat saunan keskellä, kaukana kiukaista, jossa kenttä on voimakkain.

EMF:ää koskevat suositukset

Swedish radiation Safety

Suosittelemme lukemaan lisää WHO:n raportista EMF:stä:
Lyhyesti sanottuna voimakkaillakaan kentillä ei ole vaikutusta suurimman osan ihmisten terveyteen. On kuitenkin pieni vähemmistö väestöstä, joka väittää olevansa yliherkkä sähkölle ja saa tilapäistä päänsärkyä tai vastaavaa altistuessaan voimakkaille kentille pitkään.

(0,1 µT vastaa 1 mG:tä)

 

EMF i hushållsapparater