Sauna värihoidolla

Sauna väriterapialla

Tiede siitä, kuinka värit vaikuttavat meihin, on ainakin 200 vuotta vanhempi. Kirjailija ja luonnontieteilijä Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) julkaisivat uranuurtavat teoksensa väripsykologiasta 1800-luvun alkupuolella.

Värit ovat ympärillämme, ja ajattelematta sitä, muotoilemme ympäristömme mieltymyksiemme perusteella. Teemme värivalinnat joka kerta, kun päätämme, mitä pukeutua, mitä syödä ja kuinka sisustaa kotia. Värit, joiden ympärillä olemme jokapäiväisessä elämässämme, vaikuttavat meihin, käyttäytymiseen ja tunteisiimme. Nostamalla tietoisuutta värien voimasta, voimme alkaa käyttää niitä positiivisten muutosten tekemiseen elämässämme. Väriterapia täydellinen saunaan

Eri värejä saunassa

Monet psykologit ovat tutkineet väriä ja sen merkitystä ja pystyneet havaitsemaan, että värit havaitaan eri tavalla ja aiheuttavat jonkinlaisen reaktion useimmissa ihmisissä. On kuitenkin ollut vaikea selvittää tarkalleen, mitkä värit saavat meidät tuntemaan, koska se riippuu jossain määrin myös kulttuurista, ajasta ja paikasta. Vaikka väreillä on yhteisiä mielipiteitä siitä, miten värit vaikuttavat meihin, voimme olla yhtä mieltä siitä, että niillä on suuri merkitys ja että ne hallitsevat usein enemmän kuin luulemme. Psykologit ja tutkijat eivät ole täysin samaa mieltä siitä, mitä värit tekevät kanssamme, mutta yleistä on, että vaikutuksemme tunteisiimme ja käyttäytymisemme on.

Väri vaikuttaa

Menetelmää ihmisen fyysiseen ja henkiseen vaikuttamiseen värien avulla kutsutaan kromoterapiaksi. Tämä tieto on jo kauan ollut tiedossa monissa muinaisissa kulttuureissa Egyptissä, Persiassa, Tiibetissä, Intiassa ja Kiinassa. Lännessä värin käyttö terapeuttisiin tarkoituksiin ei ole ollut niin yleistä. 1900-luvun alkupuolella Rudolf Steiner kehitti erityisen värien käytön taiteessa ja terapiassa Goethen väriteorian pohjalta. Sittemmin muut impulssit ovat antaneet väriterapialle lisääntynyttä leviämistä. Valoja ja värejä käytetään nykyään eri tavoin, jopa vakiintuneessa hoidossa monissa maissa.

Kromoterapia, jota joskus kutsutaan värihoitoksi, kolorologiaksi, väriterapiaksi tai kromatoterapiaksi, on vaihtoehtoinen lääketieteellinen menetelmä, jota pidetään pseudotieteenä.

Keltainen väri

Stimuloi aisteja ja tekee ajatuksista selkeämpiä, lievittää masennusta, helpottaa ruuansulatusta, lisää tietoa, vahvistaa muistia ja loogista ajattelua sekä oppimiskykyä.

Sininen väri Vaikuttaa rauhoittavasti vartaloon ja sieluun. Sopii luovaan ajatteluun ja meditaatioon.

Vihreä väri

Virkistävä ja rentouttava vaikutus vähentää huolta. Rauhoittaa stressi-oireita ja päänsärkyä, edistää sovintoa ja anteeksiantoa.

Punainen väri

Motivoi, rohkaisee ja "antaa vauhtia" lisää adrenaliinia. Edistää intohimoa, elinvoimaa ja hyvinvointia. Vaikuttaa verenkiertoon ja keuhkoihin.

Oranssi väri

Se tarkoittaa voimaa, rohkeus on aktiviteetin väriä.

Violetti väri

Tarjoaa rauhaa ja hiljaisuutta.

Burgundin väri

Kutsuu hyvinvointiin.

Ruskea väri

Tarjoaa turvallisuuden ja luottamuksen.

Turkoosi väri

Edistää päätöksentekokykyä.

indigo

Se tarkoittaa intuitiota ja henkisyyttä.